Fredagskväll i Jönköping

Hej,
 
Då var jag åter på hotellrummet efter en jättegod middag på Jensens Böfhus här i Jönköping. Det blev en 190g whiskey-biff med pommes och det satt perfekt. Annars har det varit en väldigt lugn mäss-dag med betydligt mindre folk än jag trodde. Jag misstänker att folk som bor i södra Sverige har haft besvärligt väder och väntar tills i morgon med att komma upp. Själv kom jag ner vid 11.30 och jag klarade mig från det värsta vädret. 
 
När jag kom till hotellet efter mässans slut så blev det en knapp timme på gymmet. 35 minuter på löpbandet och ca 20 minuters styrketräning. 26 pass blev det totalt i Januari och det är väl inte fy skam. Januari har också varit en helt vit månad då jag inte druckit en endaste droppe alkohol. Det känns riktigt bra måste jag säga. När vi satt en stund i hotellbaren efter middagen så drack mina kollegor whiskey och jag bad dem beställa en cola åt mig. Det här fick jag:
Det var faktiskt cola men i minsta laget. En liten pik kanske? Men det tar jag! 
 
Nu ska jag varva ner med en film innan det är dags att sussa.
 
Sov gott!
 
// Dan
 
Årets monter.
 
Dagens träningsbild :).
 

Startklar

God morgon,
 
Då var väskan packad och representationskläderna på. Nu väntar jag bara på att Vic ska komma hem från sitt nattpass på jobbet så att jag kan börja åka mot Jönköping. Det ska bli spännande att se vad vi får ut av mässan den här gången. Jag hoppas att det inte är snökaos på vägen bara.
 
Ha en bra Fredag gott folk!
 
// Dan

David mot Goliat

Hej,
 
Jag ska försöka mig på att redogöra för mina tankegångar kring kvällens drabbning i SHL mellan AIK och Skellefteå. Skellefteå som gillar att bli kallade AIK ligger solklar etta i tabellen med 89 poäng och AIK ligger sist(toksist!) med 44 inspelade poäng. Det skiljer alltså 45 poäng mellan lagen och kvällens match kan bara sluta på ett sätt. Om man ska bena upp skillnaderna mellan lagen så är det så mycket som skiljer så man skulle kunna skriva spaltmeter om det. Om man ska försöka sig på den korta versionen så kan man säga att Skellefteå har precis allt som AIK inte har. Det gäller inte bara själva laget som ska stå på isen utan det gäller även allt runt omkring. De har en blandning av unga spännande spelare, etablerade spelare i "rätt" ålder samt rutinerade ledare. Ett exempel är såklart Norrköpings-sonen Jimmie Ericsson som t o m är uttagen i OS-truppen.
 
Jag var själv uppe i Skellefteå i början av December för att delta i ett kund-jippo och man kan lugnt konstatera att förutsättningarna där uppe är som natt och dag mot de förutsättningarna som råder i Stockholm. Vi spelade en match i deras C-hall och de har alltså 3 hallar som ligger vägg-i-vägg runt Skellefteå Kraft Arena. Vid sidan om själva isytorna har de träningsfaciliteter som är jättebra där både A-laget samt ungdomslagen har möjlighet till fys och andra typer av aktiviteter. I Ritorp i Solna där AIK:s ungdomar tränar ser man ett plåtskjul i renoveringsbehov där mängder av både pojkar och flickor får slåss om istider. Byter om gör man i en gammal barack ca 20m från själva ishallen. I den här baracken ser man slitna omklädningsrum och mögel i duscharna. Det finns en anledning till att spelarna flyr Stockholm när de flyller 14-17 år. Träningsmöjligheterna är större samt att kommunerna ute i landet lägger ner pengar för att ungdomarna ska kunna träna ordentligt. Vad vi gör här i Stockholms-området vetefan, men man lägger uppenbarligen pengar på annat. Jag skulle kunna skriva om de otaliga miljarder som betalas ut i skatteutjämning till de mindre orterna men i grunden har jag inget emot att skattepengar fördelas till mindre orter där pengar behövs till skolor, förskolor, sjukhus osv. Problemet är när kommunerna ute i landet börjar använda dessa pengar för att gynna elitverksamheten i olika former. Det klarast lysande exemplet är såklart Leksand där man bedrivit kreativ skatteplanering i ett antal år och räddat Leksand från konkurs. Rumsrent? Nej. Lagligt? Ja, faktiskt. Det kan låta sjukt men så fungerar det desvärre idag. 
 
Vi ska samtidigt komma ihåg att i dessa små orter ute i landet så är det oftast en sport som är mycket större än andra sporter och det blir oerhört mycket fokus på just det. I en miljonstad som Stockholm är så får just ishockeyn slåss mot ett antal sporter som alla vill vara med och dela på resurserna. Det är viktigt att poängtera. Under 2014 kommer 1,5 miljarder kronor användas för att investera i idrott i Stockholm. Av de pengarna så går 30 miljoner till ishockeyn i olika former. Det är ganska lite i det stora hela. Samtidigt är det såklart svårt för politikerna att fördela pengarna så rättvist som möjligt då det är många som vill vara med och dela på kakan.
 
Matchen då? Allt förutom en förlust med 4 mål vore en skräll ikväll. Jag beundrar verkligen de supportrar som orkar masa sig till Hovet för att bevittna förluster på löpande band. Snälla! Ge mig 31:a Mars och AIK - Göteborg inför ett kokande och fullsatt Friends Arena på dryga 40.000. Fotbollen och Hockeyn lever i minst sagt skilda världar....
 
// Dan
 
Kämpa AIK Hockey!